Je to taková francouzská specialita – bohužel ne gastronomická. Říká se jí bain de foule („davová lázeň“) a tamní politici ji zbožňují. Vyrazí takhle do ulic a vmísí se třeba do davu nakupujících na nedělním tržišti. Překvapení občané politikovi potřásají rukou a pokoušejí se ulovit fotografii.

Takhle to bylo dřív. Poté, co na státní svátek 14. července při průjezdu otevřené prezidentské limuzíny pařížskými Elysejskými poli dav bučel a pískal tak silně, že v televizních přenosech museli ztlumit zvuk, to vypadalo, že má Macron s davovou lázní utrum. 16. srpna se ale v médiích objevila zpráva o prezidentově setkání se stohlavým davem v jihofrancouzském Boulouris. Zveřejněné snímky rozzářených lidí pořizujících si s Macronem selfíčka se zdály být neklamným svědectvím prezidentovy reálné popularity.

Jenomže ouha! Nějací šťouralové na sociálních sítích si povšimli toho, že všichni Macronovi vítači mají na levém zápěstí zelený či modrý plastový náramek. Podezření, že nešlo o zcela spontánní akci, se vloudilo do duší pochybovačných Francouzů. Organizátoři přišli s vysvětlením: náramek dostali lidé po průchodu bezpečnostní kontrolou.

Deník Libération následně přinesl doplňující informaci: k účasti na akci v Boulouris se všichni přítomní museli předem přihlásit přes webový portál Elysejského paláce. Důvod? „K dispozici byla pouhá stovka míst!“

Stačí už jen krok a příště uvidíme lidi Macrona vítat s předpisovými mávátky v rukou.

Deník Metro, 21. 8. 2019